Meer daklozen door bezuinigingen

Het aantal nieuwe daklozen is gegroeid door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, dat schrijft het Parool vandaag. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Vandaag is het de jaarlijkse Amsterdamse Daklozendag.

Het aantal daklozen dat bij de opvang aanklopt, is tussen 2010 en 2012 gestegen met bijna tien procent naar 600. Dit komt volgens de gemeente doordat GGZ-klinieken steeds vaker mensen doorverwijzen naar de opvang. Het aantal bedden in die klinieken is verminderd vanwege bezuinigingen. Nationaal werd vorig jaar voor honderden miljoenen gesneden in het budget voor de geestelijke gezondheidszorg.

Ook Harry Doef van het Leger des Heils Amsterdam ervaart dat sinds de crisis meer mensen aankloppen die eerst in een psychiatrische kliniek verbleven. ‘Die klinieken moeten bezuinigen, dus komen er meer mensen met psychische problemen bij ons terecht.’ Doef verwacht dat nu gevangenissen moeten bezuinigen, er ook via die weg meer mensen bij het Leger des Heils komen. ‘Laten we hopen dat dat kan worden voorkomen.’

Verder ziet de gemeente dat mensen uit Oost-Europa en Afrika steeds vaker een beroep doen op de opvang. Het zou gaan om honderden mensen.

Leave a Reply