Mein Kampf blijkt nog zeer belezen in NL

Bij Totalitarian Art Gallery aan de Singel wordt sinds oktober vorig jaar de deur platgelopen. Edities van Hitlers verboden klassieker Mein Kampf stond in de winkel al decennia te koop, maar sinds de Federatief Joods Nederland (FJN) aangifte deed tegen de zaak is er een heuse run ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

Mein kampf, is het boek wat Adolf Hitler dicteerde, dus zonder het zelf te schrijven, tijdens zijn gevangenschap in 1924 in de gevangenis van Landsberg am Lech. Het bevat zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek die later de basis van het Nazi-regime zouden vormen.

In Nederland is het bezitten en het uitlenen door bibliotheken van het boek niet verboden, wel illegaal is het verhandelen van het boek.
Ondanks dit verbod heeft Totalitarian Art Gallery-eigenaar Michiel van Eyck gewoon een exemplaar in de kast staan. En dat is al jaren het geval: “Maar pas nadat vorig jaar oktober het FJN aangifte hiertegen deed, liep het plots storm”, vertelt verkoper: “Voor de goede orde: er waren geen skinheads die de boeken kochten”.  Volgens de handelaar togen zowel mensen die een authentiek exemplaar hadden liggen en het wilden verkopen als verzamelaars en historici naar de winkel.

Over waarom hij lak heeft aan deze specifieke wet is hij zeer open:”Ik vind het verbod niet meer van deze tijd en het past niet in het beeld van vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is het boek vrijelijk via internet te downloaden. Ik ben ook niet bang om voor de rechter te verschijnen”.

Of hij daar zijn gelijk zal halen valt nog te bezien. In september 2007 liet de Nederlandse minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen, Ronald Plasterk, weten dat wat hem betreft Hitlers boek vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een krappe Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) bleek het niet met hem eens te zijn.

Leave a Reply