Merel van Dongen:“Ik beschouw Daphne Koster als mijn mentor”

AMSTERDAM De competitie van het vrouwenvoetbal ging deze week weer van start. Afgelopen vrijdag trapte Ajax thuis af tegen Twente. Op papier meteen de kraker uit de eredivisie. Echter op het veld kwam het nooit tot een echte wedstrijd. Ajax gaf heel weinig weg en wist zelf één doelpunt te maken. Desiree van Lunteren maakte de enige treffer van de wedstrijd. Hierdoor won Ajax voor het eerst in vier jaar tijd thuis van Twente. “Het hele team heeft nog zo’n drang om te laten zien dat we nog echt goed zijn en dat doe je door van Twente te winnen. Het was ook nog eens dik verdiend dat wij wonnen. Je zult niemand horen zeggen dat het onterecht was “, aldus verdedigster Merel van Dongen.

Van Dongen kon terugkijken op een hele sterke wedstrijd. De verdedigster zette haar constante lijn van vorig seizoen voort. Tegenwoordig mag ze zich ook bemoeien met het nemen van de vrije trappen. Iets waar ze hard op traint. “Ik train veel op het nemen van vrije trappen samen met Inessa Kaagman. We schieten dan gemiddeld elke dag zo’n twintig ballen op het doel. Ik merk dat het steeds beter gaat. Ik schoot tegen Buitenveldert op de paal. Vandaag tegen Twente op de lat en ze zeggen drie keer is scheepsrecht, dus volgende week tegen PSV gaat hij stijf in de kruising.” Van Dongen voelt zich ook steeds meer thuis links centraal achterin. Ze laat zich in het veld ook steeds meer verbaal horen. Het duo Koster/Van Dongen is misschien wel het sterkste centrale duo van de eredivisie.“Ik heb Daphne natuurlijk naast mij. Dat is heel fijn voor mij. We hebben ook een goede wisselwerking.  Zij is namelijk een geboren leidster en topsportster waar ik enorm veel van leer.”

Van Dongen verlengde overigens laat haar contract bij Ajax. Dat had te maken met een aantal zaken.“Ik heb lang getwijfeld, omdat ik een aantal mogelijkheden had waar ik lang over moest nadenken. Ik merkte alleen op een gegeven moment dat mijn hart nog veel te hard klopte voor Ajax en ik wil heel graag mijn master gaan halen in Amsterdam. Ik ben erg blij met mijn keuze.” Op het veld wil ze zich ook blijven ontwikkelen.“Ik wil heel graag de startende links centrale van het Nederlands Elftal worden. Als ik dat wil bereiken moet ik nog constanter worden op wereldniveau. In de Nederlandse competitie gaat het lekker, maar ik wil gewoon zo goed worden dat ik dat ook kan laten zien tegen speelsters die spelen op wereldniveau.”

Volgende week spelen de Ajax Vrouwen uit tegen PSV. Dat is ook geen makkelijke tegenstander.”Ik verwacht een stabiel en goed PSV. Ze hebben veel kwaliteiten binnen hun elftal. Het zou zomaar weer eens precies dezelfde wedstrijd als vandaag tegen Twente kunnen worden. Ondanks dat denk ik gewoon dat wij met 2-0 gaan winnen. Ik maak zelf een doelpunt met mijn hoofd en nog voor rust gooit Dominique Vugts de wedstrijd op slot. Eigenlijk kunnen we in de rust al naar huis.”

Fotografie: Nienke van der Tak

Beluister hieronder het hele interview met Merel van Dongen


More Berichten for Show:

Comments are closed.