Met hulp van Google Earth wordt inbreken een piece of cake

In Amsterdam – Centrum hebben juweliers sinds eind 2013 te maken gehad met inbraken via het dak.

Eigenaar Lyppens van juwelier Lyppens & Schipper op de hoek Heilige Weg – Kalverstraat zegt tegenover het Parool dat hij rekening bleef houden met ramkraken en overvallen maar niet gedacht had dat er zou worden ingebroken via het dak.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt tegenover het Parool dat sinds eind vorig jaar in Amsterdam-Centrum zeker tien inbraken zijn gepleegd waarbij de daders alarminstallaties en kluizen kraakten en dankbaar gebruik maakten van bouwtekeningen of  Google Earth.

De inbrekers zijn buitengewoon goed geïnformeerd. Zij weten bij voorbeeld meestal precies waar de kluis staat.

Kluizen worden, afhankelijk van de situatie ter plaatse, met grof geweld opengebroken of gewoon meegenomen. “Het is steeds net of ze voor­informatie hebben over wat ze kunnen aantreffen. Het zijn heel doelgerichte inbraken” aldus Het Parool.

In het geval van Lyppens & Schipper kwamen de inbrekers via het dak binnen. 'Dat is vrijwel zeker gebeurd via de galerij van appartementen die boven de Kalvertoren liggen: je belt aan bij een paar adressen en er is altijd wel iemand die opendoet zonder te vragen wie er voor de deur staat,' zegt Lyppens.

Even via een zwakke plek op het dak het drie panden beslaande complex van de juwelier binnendringen was er niet bij. 'Daar zit overal acht millimeter dik plaatstaal, maar daar zijn ze dwars doorheen gegaan,' aldus Lyppens. 'Misschien zijn ze daar wel twee of drie avonden mee bezig geweest.'

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?