Microfoons op terras om overlast te meten

In vier drukke uitgaansgebieden in Amsterdam Centrum en Zuid wordt vanaf 15 juli continue, real-time geluidsoverlast op terrassen gemeten door middel van microfoons. Voor pratende mensen bestaat geen wettelijke geluidsnorm en met de metingen wil de gemeente inzicht krijgen in de mogelijkheden en beperkingen van het handhaven op dit soort overlast.
Op de terrassen op het Marie Heinekenplein en Gerard Douplein in Zuid en de Lindengracht en Noordermarkt in de Jordaan hangen de richtingsgevoelige microfoons boven het publiek. Frans van Dam, eigenaar van café Daalder aan de Lindengracht, vindt zijn locatie een vreemde keuze. “Ze hebben een nulpunt nodig, maar meten op de verkeerde plek. Wij krijgen geen klachten. Dat er overlast is ontkent niemand, maar ik maak me nog geen zorgen.” Dorien Blommers, bedrijfsleider van Winkel-43 aan de Noordermarkt, zegt slechts één keer een klagende buurtbewoner te hebben gehad. “Die avond vierden we ons 19-jarige bestaan. Bij ons ligt het zwaartepunt overdag. Wel vind ik de meting een goed idee.”

De proef duurt tot en met september en wordt volgend jaar zes maanden herhaald. Stadsdeel Centrum zegt dat de proef niet bedoeld is om direct op geluidsoverlast te handhaven. “We willen de metingen gebruiken om de communicatie tussen bewoners en ondernemers te bevorderen en begrip te krijgen voor elkaars standpunten”, aldus een woordvoerder.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?