Militaire invasie in West

Sjaak Scheele

Vorige week heeft er een militaire oefening in westelijk Amsterdam plaatsgevonden, in de stadsdelen West en Nieuw-West. De opzet was om de gesprekstechnieken van de soldaten te verbeteren. Op zich is dat niet zo’n gekke gedachte. De boeren uit bijvoorbeeld Limburg of Friesland spreken Nederlands, naar ze zelf beweren, maar slechts als ik het nodige geduld opbreng en hun drie keer een herhaling vraag begrijp ik hen.

Maar waarom zijn de inwoners van de westelijke stadsdelen voor de lessen uitgekozen? Niets ten nadele van onze allochtone mede-Amsterdammers maar ook aan een aantal hunner vraag ik ook nog wel eens om hun onduidelijk uitgesproken uitlatingen te herhalen.

Regeren is vooruitzien. Zelfs het militaire opperbevel probeert die kreet ter harte te nemen. Een kronkel zou kunnen zijn dat er wat ontevreden burgers in verschillende buitenlanden zijn. Na de slachting van een Britse militair op straat in Londen vorige maand zijn op verschillende plaatsen in Engeland moskeeën aangevallen. In Stockholm en in wijken van andere Zweedse steden zijn er massaal rellen te zien geweest. Ook in Turkije, vooral in Istanbul, is het onrustig. Wat in het buitenland gebeurt, zou hier ook kunnen plaatsvinden. Inzet van het leger valt niet uit te sluiten. De politie krijgt tenslotte bezuiniging op bezuiniging te slikken en kan het ook niet meer allemaal behappen.

De soldaten droegen geen gevechtsuniform, maar een militair pak en een stropdas. Opdat de wijkbewoners niet de indruk zouden krijgen dat hun buurt werd belegerd, zo meldde de voorlichting van Binnenlands Bestuur. Hoe noem je zoiets? Een ontkennende bevestiging? In ieder geval is de boodschap duidelijk overgekomen.

Leave a Reply