Mitchell Dijks:’ De eerste helft waren wij heer en meester’

Op pakjesavond mocht Ajax thuis aantreden tegen Heerenveen. Ajax wist te winnen met maar liefst 5-2.
In een sfeervolle ArenA maakte Donny van de Beek zijn thuis debuut. Verder nam Nick Viergever de plaats in van de geschorste Jairo Riedewald. De voorhoede van Ajax bestond uit Amin Younes, Arek Milik en Viktor Fischer. In het eerste kwartier was het een open wedstrijd. Ajax gaf in de omschakeling veel ruimte weg waardoor de Friezen wat kansen kregen, maar Jasper Cillessen leek van plan deze avond zijn doel leeg te houden.

Na twaalf minuten kreeg het Amsterdamse publiek al waar voor zijn geld. Fischer besloot namelijk eerst over de bal te stappen, de bal kwam bij Davy Klaassen terecht, die vervolgens de bal teruggaf aan Fischer en hem uiterst beheerst binnen schoot. In de 23e  minuut was het alweer raak. Arek Milik maakte al vallend de 2-0. Hij ontving de bal van Fischer. Na achtentwintig minuten was de wedstrijd gespeeld. Na een schitterende slalom van Amin Younes kwam de ruststand op het scorebord van 3-0. Ajax domineerde de gehele eerste helft en had geen kind aan Heerenveen. Ajax had zelfs met een grote uitslag de rust in kunnen gaan, maar Donny van de Beek en Nemanja Gudelj benutten hun kansen niet.

Nadat Zwarte Piet en Sinterklaas een één tweetje afwerkten voor het publiek kon de tweede helft beginnen. Na drie minuten in de tweede helft deed Heerenveen iets terug. Joel Veltman verloor zijn persoonlijke duel van de Heerenveen spits Te Vrede, deze liep vervolgens door richting Cillessen en bracht de 3-1 op het scorebord. Ajax deed kort daarna weer wat terug. Wederom een goede combinatie tussen Klaassen en Fischer. De laatstgenoemde zorgde uiteindelijk voor het laatste zetje en noteerde de 4-1. Davy Klaassen mocht op aangeven van Arek Milik na wederom een fraaie aanval de 5-1 maken. De Poolse spits maakte hierdoor zijn foutje van zijn gemiste penalty een beetje goed. Uiteindelijk werd het 5-2 door wederom Te Vrede. Hiervoor ging wel een enorme blunder van Cillessen aan vooraf. Cillessen beoordeelde een terugspeelbal van Veltman totaal verkeerd.

Door de overwinning blijft Ajax bovenaan staan met 38 punten uit 15 wedstrijden. Donderdag vecht Ajax voor zijn laatste kans om te overwinteren in de Europa League. De tegenstander is dan het Noorse Molde.