Mladic laat het weer afweten

Ratko Mladic is te ziek om zijn proces bij het Joegoslavië-Tribunaal bij te wonen. Dit deelde de huisarts van de VN-gevangenis in Scheveningen vanochtend mee aan voorzittend rechter Alphons Orie, waarop Orie zich genoodzaakt zag de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider voor onbepaalde tijd te schorten.

Volgens VN-aanklager Dermot Groome ontstaat door het uitstel een probleem. Een overlevende van de massaexecuties na de val van Srebrenica is al in Den Haag gearriveerd om deze week te getuigen in het Mladic-proces. Uitstel en wachten maakt het voor het getraumatiseerde slachtoffer alleen maar zwaarder, aldus de Amerikaanse jurist. Groome vroeg de rechters daarom de getuige desnoods in afwezigheid van Mladic te horen. Dat gebeurt woensdagochtend.

Het tribunaal had maandag al willen beginnen met het Srebrenica-gedeelte van de rechtszaak. De 71-jarige Mladic kwam toen niet naar de rechtszaal omdat hij op doktersadvies moest uitrusten na een medische ingreep. Het is niet de eerste keer dat Mladic niet aanwezig kan zijn. Op 3 juni 2011 moest hij de eerste keer voorkomen in het Tribunaal. Hij vroeg vanwege gezondheidstoestand 2 maanden uitstel, waarin hij de aanklacht wilde lezen en bespreken met ‘zijn’ advocaten. Op 4 juli 2011 werd het proces hervat. Omdat bleek dat Mladić zich niet naar behoren kon gedragen, ging de rechtszaak zonder hem verder.

Op 27 mei 2011 maakte een rechter van het Oorlogstribunaal in Belgrado bekend dat Mladić mocht worden overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Op 30 mei ging de advocaat van Mladić schriftelijk in beroep tegen deze beslissing. Dit beroep diende op 31 mei 2011 bij de rechtbank in Belgrado en werd afgewezen. Mladić is nog dezelfde dag overgebracht naar Nederland en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Daarna werd hij overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag op verdenking van volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens hoofdaanklager Serge Brammertz van het VN-hof in Den Haag is Mladic een van de hoofdverantwoordelijken voor de dood van meer dan 7000 moslims na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Leave a Reply