Mogelijk toch verplichte ‘Gender Awareness Training’ voor de UvA

 

Het Amsterdamse Gerechtshof gaat in januari nieuwe getuigen verhoren in de zaak rond de econome Edith Kuiper. Kuiper werd in 2008 niet door de UvA aangenomen aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De sollicitatiecommissie, die uit drie mannen bestond, selecteerde 4 mannelijke sollicitanten. Uiteindelijk kreeg een jonge Portugese man de functie, nadat de functie-eisen verschillende keren waren veranderd.
Edith Kuiper spande daarop een rechtszaak aan tegen de UvA vanwege vermeende discriminatie op grond van sekse. Zij eiste een schadevergoeding en een verplichte gender awareness training voor topbestuurders en hoogleraren. De rechtbank Amsterdam wees de eisen vervolgens af, omdat het CV van Kuiper minder goed zou passen bij de functie. Het Gerechtshof trekt de juistheid van deze uitspraak nu in twijfel. Het wetenschappelijk onderzoek van Edith Kuiper sluit wel degelijk goed aan bij de gestelde functie-eisen, aldus het Hof.

In het Ritme van de Stad sprak Ismaël de Bruijn over deze zaak met Aniek de Ruijter van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Dit fonds ondersteunt principiële rechtszaken om de positie van vrouwen in Nederland te verbeteren. Luister hier naar het interview.

Comments are closed.