Moord op Van Gogh de film?

Tomas Ross werkt samen met studenten van de Amsterdamse Filmacademie aan een script voor een film over de moord op Theo van Gogh. Dit laat de auteur en scenarioschrijver weten aan Omroep West. De AIVD waren volgens de hagenaar tijdig op de hoogte van de moordplannen en de liquidatie had kunnen worden voorkomen. En Ross gaat zelfs een stap verder: hij denkt het motief te weten waardoor de AIVD er toentertijd geen stokje voor stak.

Op dinsdag 2 november 2004 fietste Van Gogh om half negen ‘s ochtends door de Linnaeusstraat te Amsterdam. Toen hij voorbij het stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer reed, werd hij door een andere fietser, Bouyeri, met een pistool onder vuur genomen. Van Gogh werd door acht kogels getroffen. Ook twee omstanders werden geraakt. Hierna kwam Bouyeri naar Van Gogh toe en sneed hij met een groot mes de keel van Van Gogh door. Vervolgens stak hij dit mes diep in het lichaam van Van Gogh. Van Gogh overleed ter plekke. Met een kleiner fileermes stak Bouyeri een brief gericht aan Ayaan Hirsi Ali op het lichaam van Van Gogh.In 2005 werd de moslimextremist schuldig bevonden aan de moord met een terroristisch oogmerk en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Ross schreef voor enkele films van Van Gogh de scripts. Zo schreef hij 06/05 over de moord op Pim Fortuyn. ‘Als alles geregeld kan worden, zou de film 2 november 2014 in première moeten gaan, precies tien jaar na de moord op Van Gogh.’

Leave a Reply