Moszkowicz haalt flink uit in boek ‘Onkruid’

Niet omzien in wrok. Dat is vooralsnog het belangrijkste voornemen van Bram Moszkowicz, sinds enkele weken de bekendste ex-advocaat van Nederland. Dat melden de Telegraaf en Volkskrant vandaag. „Wat ik niet wil, is een man worden die blijft hangen in zijn grieven”, schrijft hij in zijn boek Onkruid, dat woensdag in beperkte kring werd gepresenteerd. Opmerkelijk, want in het boek ‘Onkruid‘ haalt Moszkowicz nog flink uit over dat soort zaken: de „machinaties van de media” en hun dienaren die Moszkowicz – in zijn ogen – in professioneel opzicht over de kling hebben gejaagd, over de schrapping van het tableau, eerst door de Raad van Discipline en vervolgens, in hoger beroep, door het Hof van Discipline, door Moszkowicz omschreven als „executiepeloton”. De meeste pagina’s besteedt Moszkowicz aan het onrecht dat hem in zijn ogen is aangedaan door journalisten, die grosso modo worden neergezet als krabbelaars en babbelaars – onkruid.

Moszkowicz zinspeelt uitvoerig op de mogelijkheid dat de Orde van Advocaten hem heeft geslachtofferd, om een door staatssecretaris Fred Teeven voorgestelde, extra toezichthouder voor de advocatuur buiten de deur te houden. Door Moszkowicz in zijn eigen zaak op te offeren, zou de Orde laten zien dat de beroepsgroep de eigen tuchtrechtelijke boontjes wel kan doppen, is de theorie.

In het boek geeft Moszkowicz een paar tekortkomingen toe die mede tot de tuchtzaak hebben geleid, maar hij legt ook nog eens uit dat de soep vooral niet zo heet gegeten had moeten worden als hij werd opgediend. Zo zet hij uiteen dat het aannemen van contante betalingen in zijn kantoor onontkoombaar was en noodzakelijk om mensen van rechtshulp te kunnen voorzien.

Moszkowicz ambieert geen terugkeer in de advocatuur, zoals hij al eerder aangaf. Wat hij wel gaat doen, staat nog niet vast. „Schrijven bevalt mij wel”, noteert hij.

Leave a Reply