Music for Mali bij Je Moeder

Een bijzondere reis naar de herkomst van de blues bracht singer-songwriter Laurens Joensen in Mali. Vlak na zijn terugkeer in Nederland, een jaar geleden, grepen moslim-extremisten de macht in Noord Mali. De sharia werd ingevoerd en alle muziek werd verboden. Studio’s, radiostations en instrumenten, waaronder veel gitaren, werden kapot geslagen en in brand gestoken. Onlangs zijn grote delen van Mali weer bevrijd, niet zonder verlies.

 

 

Mali is het armste land van de wereld, maar misschien wel het rijkste wat muziek betreft. Muziek is als zuurstof voor haar inwoners. Dinsdag 5 maart organiseert Laurens Joensen samen met mede-initiatiefnemer en documentairemaker Murk-Jaep van der Schaaf  een concert in Paradiso en een instrumenten-inzamelingsactie. Daarnaast werken ze ook aan een documentaire waarin ze het verhaal van de Malinese muziek vertellen en brengen ze hun reis in beeld, waarbij ze de ingezamelde instrumenten afleveren.

 

 

In Je Moeder op maandag vertelt Murk op een indrukwekkende manier over dit project en wat jij kunt doen om de Malinese muzikanten te helpen. 

 

 

Concert in Paradiso
Voor het concert in Paradiso hebben veel muzikanten hun medewerking toegezegd. Verwacht in elk geval: Jungle By Night, Laurens Joensen, Fay Lovsky, Moussé Dramé en We Are Here, de band uit De Vluchtkerk in Amsterdam-West, waar honderd uitgeprocedeerde, maar niet uitzetbare asielzoekers verblijven. Onlangs verzorgde deze band een zéér succesvol voorprogramma bij het concert van de Malinese zanger Salif Keita.

 

 

Dit concert en instrumenten-inzamelingsactie is bedoeld om de muzikanten, die een jaar lang zijn onderdrukt en hun instrumenten zijn kwijtgeraakt, opnieuw (tweedehands) gitaren en versterkers te bezorgen en ze weer te laten ademen. Dus heb je een gitaar die je niet meer gebruikt, lever hem dan op deze avond in Paradiso in. Voor de bezoekers die instrumenten inleveren is de entree gratis. Gitarist en singer/songwriter Laurens Joensen zal met de ingezamelde instrumenten naar Mali reizen om ze persoonlijk af te leveren.

 

 

Music for Mali
Murk-Jaep van der Schaaf werkt momenteel aan de documentaire 'Music for Mali', een film over het belang van muziek voor Malinezen die niet veel anders hebben en het belang van de Malinese muziek voor de wereld. In de film zitten ontmoetingen en gesprekken met verschillende Malinese muzikanten, zoals Bassékou Kouyate, Salif Keita, Fatoumata Diawara, die de oproep deden om instrumenten in te zamelen.

 

 

De film zal uiteindelijk muzikant Laurens Joensen volgen op zijn reis naar het noorden van Mali om de ingezamelde instrumenten persoonlijk af te leveren. Om de film af te maken is financiële steun nodig: zie voor meer info: www.cinecrowd.nl onder vermelding van Music For Mali. Steun de manifestatie, de film en zodoende de onderdrukte muzikanten van Mali. Eén ding weet je zeker: je krijgt er fantastische muziek voor terug.

 

 

Meer informatie over hoe je een bijdrage levert, vind je op de website musicformali.com

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?