Na 74 jaar weer Komodovaranen in Artis

In ‘s lands bekendste dierentuin Artis zijn na 74 jaar weer twee komodovaranen te bewonderen. De dodelijke reptielen waren al eerder achter de hekken in Amsterdam te zien, te weten van 1926 tot 1939. Artis was toen de eerste dierentuin ter wereld met komodovaranen, de grootste hagedissoort ter wereld.

De in Artis gearriveerde varanen zijn in 2011 geboren. Ze zijn ieder ongeveer 1 meter lang en kunnen uitgroeien tot 3 meter. De dieren zijn nog te jong om te achterhalen of het mannetjes of vrouwtjes zijn. De komodovaraan komt voor in het zuidoostelijke deel van Indonesië en leeft onder andere op het eiland Komodo maar ook in enkele reservaten op het eiland Flores en enkele kleinere omliggende eilanden. De varaan is pas in 1910 door biologen ontdekt en beschreven, er is veel bekend over de biologie, de levenswijze en de voortplanting van de hagedis. Regelmatig worden nieuwe ontdekkingen gedaan, zo bleek pas in 2009 dat de komodovaraan goed ontwikkelde gifklieren bezit, die een complex gif produceren. Lange tijd werd gedacht dat de giftige beet te danken was aan de bacteriën in de bek. 

Komodovaranen kunnen tijdens één maaltijd 80 procent van hun eigen lichaamsgewicht opeten. Vanwege de grote elasticiteit van de maag en de grote bek en keelopening kunnen ook grote brokken vlees naar binnen worden gewerkt. De soort wordt bedreigd door stroperij en het verdwijnen van prooidieren. De varaan is dankzij de publieke belangstelling populair in dierentuinen en duikt op in documentaires door zijn afwijkende levenswijze ten opzichte van andere hagedissen. De komodovaraan is door het kleine verspreidingsgebied een erg kwetsbare diersoort en is daardoor van bescherming afhankelijk. De komodovaraan eet naast levende prooien ook wel aas en veel van de kadavers die gegeten worden zijn indirect door de varaan gedood. De komodovaraan wordt daarom beschouwd als een carnivoor en een alfapredator die aan de top staat van het ecosysteem. Vrijwel alle hagedissen worden door verschillende dieren gegeten maar de komodovaraan heeft, eenmaal volwassen, geen natuurlijke vijanden.

Leave a Reply