Na zakkenrol- nu ook politie-import uit Roemenië

De Amsterdamse politie krijgt bij de aanpak van Roemeense zakkenrollers hulp van agenten uit Roemenië. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Roemeense autoriteiten zouden samen tot dit aanbod zijn gekomen. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De politie gaat nog bekijken wanneer agenten uit Roemenië het beste ingezet kunnen worden. 

Het aantal gevallen van zakkenrollerij is in de hoofdstad de afgelopen vier jaar met 36 procent toegenomen. Per week zijn ongeveer 166 mensen slachtoffer. Bij de Politie in Amsterdam is al een apart zakkenrollersteam betrokken, dat overigens ook wordt ingezet tegen winkeldiefstal en drugsoverlast. De hulp van de Roemenen bestaat uit het uitwisselen van informatie over de daders. In de hoofdstad zijn de afgelopen maanden tientallen Roemenen aangehouden voor zakkenrollerij. Onder meer bij de Gay Pride werden 43 Roemenen betrapt op het stelen van portemonnees en smartphones uit de zakken van mensen in het publiek. Volgens de politie ging het om een goed georganiseerde bende.

De Amsterdamse politie zet ook in op voorlichting en preventie. Mensen moeten zich er volgens de politie bewust van zijn dat een smartphone een duur apparaat is dat aantrekkelijk is voor dieven en zakkenrollers. De politie pleit er verder voor om smartphones onaantrekkelijk te maken voor zakkenrollers. Providers van mobiele telefonie werken al aan technieken waarmee een gestolen telefoon op afstand onklaar gemaakt kan worden.

Leave a Reply