Nationale Dodenherdenking Amsterdam 2014

A.s. zondag 4 mei 2014 wordt op de Dam de Nationale Dodenherdenking gehouden. In de rest van de stad zijn er ongeveer 40 herdenkingen. Te denken valt aan de Sportherdenking in het Olympisch Stadion, de herdenking op de Keizersgracht bij het homo monument, de Stille Tocht vanaf het Museumplein naar de Dam, de Gemeentelijke Herdenking op de Nieuwe Ooster en in alle stadsdelen over het algemeen. 

Aansluitend na de twee minuten stilte om 20.00 uur nodigen theaters, bioscopen en concertzalen en musea iedereen uit om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Theatervoorstellingen zoals de Nacht na de Dam in de Stadsschouwburg zijn te zien op 20 locaties. Bioscopen als The Eye, Kriterion en De Uitkijk met het Meisje met het rode haar hebben een apart programma. In het Concertgebouw en Muziekgebouw Aan ´t IJ is tevens aandacht voor de gruwelen van de oorlog ´40/´45.

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet zorgen voor een levendige dimensie van de jaarlijkse dodenherdenking met verhalen van overlevenden over vervolging, oorlog en bevrijding. Het gaat over voormalige en huidige bewoners, met foto ´s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek.   

Daarnaast is er ook een programma in de Vrijmetselaarsloge met een historische tramrit, Stedelijk Museum of Museum Willet/Holthuysen.

Het integrale programma is te vinden op www.4en5meiamsterdam.nl of gratis4en5meiamsterdam.app. 


 

Comments are closed.