Nieuw parkeerbeleid vastgesteld in Amsterdam West

Dinsdag 5 juni heeft de deelraad van Amsterdam West een nieuw parkeerbeleid vastgesteld. Er gaan bijvoorbeeld parkeergarages aan de ring ingericht worden, zodat er in de krappe wijken in Oud-West en Westerpark parkeerplekken kunnen verdwijnen. Zo komt er ruimte voor meer groen en speelplekken voor kinderen. Ook krijgen bezitters van elektrische auto’s direct een parkeervergunning en gaat er strenger gecontroleerd worden op fout geparkeerde auto’s. GroenLinks is hier heel tevreden over.

GroenLinks-woordvoerder Bram Gerrits: “Op het Van Beuningenplein in Westerpark zie je al wat een geweldige openbare ruimte je kunt creëren als je parkeerplekken op straat opheft. Een ander voorbeeld is het Staringplein in Oud West.  Dat willen we op veel meer plekken in ons stadsdeel kunnen doen.”

Uit een peiling die het stadsdeelbestuur van West heeft laten doen, blijkt dat het verplaatsen van parkeerplaatsen op instemming van de bewoners kan rekenen. In 2010 stemde ook al een meerderheid van de bewoners van West in met een referendum voor de bouw van een garage onder de Singelgracht (ter hoogte van het Marnixbad), om zo een meer leefbare buurt te creëren met minder auto’s op straat.

Uit de peiling blijkt ook steun voor de andere maatregelen uit het parkeerbeleid. Zo krijgen bezitters van een elektrische auto direct een parkeervergunning en gaat er strenger gecontroleerd worden op fout geparkeerde auto’s. Ook gaan parkeerplaatsen efficiënter gebruikt worden. Ondernemers kunnen een vergunning krijgen om van 9:00 tot 17:00 te parkeren. En in winkelstraten worden parkeerplekken gerealiseerd waar overdag fietsers en scooters kunnen parkeren.

Hans Krispijn in gesprek met  Nils Lamme:

In de Middageditie sprak Haije Bouwman met Bram Gerrits van GroenLinks Amsterdam. Hij vertelt het verhaal van de andere kant:

 

Leave a Reply