Nieuwe scopie onderzoektechniek in OLVG

De dunne darm, met zijn lengte van circa vier meter, was lang een moeilijk te onderzoeken terrein. Dat is nu verleden tijd. Sinds het voorjaar is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam in staat om de dunne darm met een enteroscopie te onderzoeken. Vooralsnog voert het OLVG de enteroscopie uit op een woensdag per maand. De scopie neemt ongeveer 2,5 uur in beslag.
Er zijn niet zo veel ziekenhuizen in Nederland waar patiënten een inwendig onderzoek aan de dunne darm kunnen ondergaan. De dunne darm werd dan ook lange tijd de black box genoemd: een moeilijk te onderzoeken gebied. Het OLVG gebruikt sinds enkele jaren de pillcam, de videocapsule die de patiënt inslikt om de dunne darm van binnen te bekijken. Sinds april in dit jaar voert het OLVG enteroscopieën uit.

Voor het enteroscopie gebruikt Marcel Cazemier, MDL-arts van het OLVG, een single balloon scope met een totale lengte van circa 2,5 meter. De dunne darm stroopt hij op via een ballon en overtube (plastic buis) als een mouw over de scoop. Cazemier: “Waar nodig heb ik – net als bij een coloscopie – de mogelijkheid om bijvoorbeeld een biopt te nemen, de darm op te rekken of een poliep weg te laseren. Dit is met de pillcam niet mogelijk.”

Dunnedarmscopie
Alleen wanneer na een videocapsule of scan nader onderzoek van de dunne darm nodig is, komt een patiënt in aanmerking voor de enteroscopie. Uitvoerig research toont aan dat de dunne darm geen schade ondervindt van het ‘opstropen’. Wel kan de scopie voor patiënten belastend zijn. Om deze reden maakt het OLVG gebruik van sedatie door middel van het slaapmiddel propofol. Voor de enteroscopie kan de dunne darm oraal en anaal worden bereikt. In de meeste gevallen bevinden problemen zich aan de bovenzijde van de dunne darm. Die benadert de arts via de orale route.

(bron: OLVG)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?