Nieuwe Rokin in 2017: Schoon, oases van rust & waarempel: een fontein

“Lome en lommerrijke ‘verblijfsruimtes,” dat is de voornaamste omschrijving van het nieuwe Rokin. Momenteel gaat het erg tot nogal op de schop, in 2017 moet het klaar zijn. De rode loper naar Amsterdam – wanneer je vanaf het Centraal Station de stad betreedt – wordt een grijze loper, zo was al duidelijk. Nu ook bekend: er komen statige bomenrijen waar voorheen lawaaireclames overheersten en halverwege tussen Dam en Spui klatert zelfs water in een heuse fontein.

‘Het moet een fijne en overzichtelijke ruimte worden, waarbij voetgangers de belangrijkste gebruikers zijn.’ zegt manager Marian Breeman van het project Rode Loper: ‘De rust moet domineren.’

Breeman meent dat wanneer het maar half zo mooi wordt als de tekeningen beloven, de Amsterdammer juichend het nieuwe Rokinplein zal omarmen. Obstakels worden op de nieuwe Rode Loper tot een minimum beperkt, volgens de plannen. Fietsenrekken en zitbanken zijn ver te zoeken. Lantaarnpalen: zo min mogelijk. Reclame-uitingen: spaarzaam toegepast. Terrassen: zullen gaandeweg geheel uit het straatbeeld verdwijnen.

De fontein is overigens wel nog een puntje van discussie. Want die fontein, een verwijzing naar het water van de Amstel dat er vroeger stroomde, wordt op de impressies dan weer wel en soms weer niet toegepast. De daarvoor dienende reden: twijfel. Dat dit betekend dat hij er waarschijnlijkerwijs niet komt, ontkent Breeman. ‘We weten alleen nog niet hoe hij er precies uit komt te zien. We zoeken op het moment samenwerking met kunstenaars.’

Daarnaast is het onderhoud van fonteinen een heikele kwestie. Zeker op een dergelijk drukke plek als het Rokin. Fonteinen met een grote waterbak blijken één grote afvalbak. Daarnaast zijn er creatievelingen die vuilniszakken met louter de inhoud van veertig vlessen afwasmiddel in zo’n waterbak gooien: een schuimfestijn dat zijn weerga niet kent.


 

Leave a Reply