Nog steeds angstcultuur bij VU medisch centrum

De longafdeling van het VU medisch centrum verkeert, wederom, in een crisis. Drie maanden geleden werd het verscherpt toezicht opgeheven. Toch worden op het ogenblik patiënten voor operaties doorverwezen naar andere ziekenhuizen. De problemen die er waren in de periode voor het verscherpt toezicht zijn geheel teruggekomen, zo meldt De Volkskrant. In het ziekenhuis heerst nog altijd een cultuur van angst, achter de schermen vechten specialisten conflicten met elkaar uit.

Longartsen van de VU besloten unaniem dat de operaties niet meer door eigen chirurgen van het VU medisch centrum mogen worden uitgevoerd. Reden is dat de veiligheid van patiënten in het geding zou zijn door een tekort aan chirurgen.

Negen maanden geleden werd de afdeling longchirurgie ook al gesloten. De conflicten begonnen toen een longchirurg (Rick Pauli) een verdacht sterfgeval meldde bij de inspectie. Dit werd de betreffende chirurg zo kwalijk genomen dat hij op non-actief werd gesteld. Een tweede klokkenluider, hoogleraar Piet Postmus, werd met ontslag bedreigd. De zaak escaleerde zodanig dat twee van de drie leden van de raad van bestuur opstapten.

Het tekort aan chirurgen heeft volgens ingewijden te maken met de handelswijze van de nieuwe raad van bestuur. Voorbeeld: eerdergenoemde longchirurg Pauli mocht terugkomen, opereren mocht hij echter niet. Een andere chirurg opereert niet meer omdat hij weigert met Pauli samen te werken. Een derde is vertrokken omdat hij niet meer tegen de spanningen kan. Momenteel is er nog maar één actieve longarts in het VUmc werkzaam.

Bron foto: vk.nl

Leave a Reply