OM: onderzoek Endstra afgerond

Het Openbaar Ministerie beschouwt het onderzoek naar de moord op vastgoedman Willem Endstra als afgerond. Dat hebben de Officieren van Justitie maandag in een niet-inhoudelijke zitting in Amsterdam gezegd. Wel willen de advocaten van de drie verdachten aanvullend onderzoek laten doen. Zo willen ze een aantal getuigen laten verhoren.

Ali N., Özgur C. en Ziya G. worden verdacht van betrokkenheid bij de moord. N. en C. zitten sinds 2011 weer vast. Daarvoor zijn ze korte tijd op vrije voeten gesteld vanwege gebrek aan bewijs. De politie heeft G. nog niet kunnen oppakken; hij zou in Turkije zijn. De Rus Namik Abbasov zou Endstra echt hebben doodgeschoten. Abbasov overleed vorig jaar in de gevangenis aan een hersenbloeding.

Willem Endstra, die ook wel de ‘bankier van de onderwereld’ werd genoemd, werd in 2004 vermoord vlakbij zijn kantoor aan de Apollolaan in Oud-Zuid. Endstra werd eerder verdacht van witwaspraktijken. Hij zou onder andere geld hebben belegd voor een xtc-bende. Ook deden er verhalen de ronde over beleggingen voor de Hells Angels, faillissementsfraude met een vastgoedfonds en banden met voormalig Heineken-ontvoerder Willem Holleeder.

Dat Endstra banden had met Holleeder werd openbaar doordat het blad Quote een foto van de twee publiceerde, waarop ze samen zittend op een bankje te zien waren. Er gaan geruchten dat Endstra vermoord zou zijn omdat hij met Hells Angels een moordcomplot had beraamd op Holleeder, maar dat werd nooit bewezen. Holleeder zou Endstra sinds 2002 voor tientallen miljoenen euro’s hebben afgeperst. In zogenaamde ‘achterbankgesprekken’ met de Criminele Inlichtingen Eenheid heeft Endstra verklaard dat Holleeder verantwoordelijk is voor tenminste 25 liquidaties. Hij deed nooit officieel aangifte uit angst voor wraak door Holleeder.

Bron: De Volkskrant  

Leave a Reply