Onder andere veel opgezette dieren geschonken aan Artis

Zowel de kunst- als de natuurhistorische-collectie van Artis is recentelijk uitgebreid met werken van de hand van Peter Vos, Gijs Scholten en Henri Verstijnen. Deze werken zijn geschonken aan Artis door onder andere Gijs Scholten en de erven van Henri Verstijnen. Ook heeft Artis een belangrijk werk in bruikleen gekregen. Het gaat om het schilderij ‘Omnibus voor de ingang van Artis’ van N.M. Wijdoogen. In het Aquarium van Artis zijn speciale vitrines gemaakt waar een selectie van deze nieuwe kunstaanwinsten tentoongesteld zijn.

Naast de kunstschenkingen heeft Artis ook opgezette vogels aan haar collectie mogen toevoegen. De 85-jarige Gijs Scholten schonk begin dit jaar aan Artis zijn levenswerk, een collectie opgezette vogels. Bijzonder is dat die niet statisch, maar in actie zijn opgezet. Soms zijn er ook kleine diorama’s van gemaakt, zodat ook de leefomgeving van de dieren duidelijk wordt. Niet zo toevallig, want tachtig jaar geleden deed de toen vijfjarige Gijs met zijn grootouders een ‘dagje Artis’ en was hij enorm onder de indruk van het Heimans Diorama in het Aquarium. Dit zou hem uiteindelijk inspireren tot zijn eigen levendige stijl van prepareren. De familie Scholten is blij dat de collectie een mooie bestemming krijgt.

Homofilie onder dieren
Even iets anders omtrent Artis: homoseksueel gedrag in het dierenrijk is alleen al onder 1500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen. In Artis is meermalen waargenomen dat de leeuwinnen elkaar bestijgen. Er zijn ook een aantal vaste homostellen bekend. In de pinguïngroep zitten bijvoorbeeld ten minste vijf mannenkoppels en één trio van een man en twee vrouwen. Er zijn vooral veel mannelijke homokoppels in Artis. Deze ontstaan vaak wanneer er meer mannen dan vrouwen in de groep zijn. De homostellen kunnen heel trouw zijn, en blijven ook vaak samen wanneer er meer vrouwen in de groep komen. Homoseksueel gedrag is dus wijdverspreid en heeft evolutionair gezien vele oorzaken. Of er ook kunstwerken van homofiele dieren geschonken zijn is niet bekend.

Leave a Reply