Onechte mannetjesgaviaal in Artis wordt uit noodzaak dubbel bezet

Groot nieuws op 1 juli dit jaar: De onechte gavialen in Artis kunnen eindelijk paren! Het dierenpark opent een nieuw verblijf voor deze bijna uitgestorven krokodillensoort, met een dieper bassin waardoor de hoeveelheid water naar behoeven van de reptielen is. Echter; tot op heden heeft het uitgediepte bassin nog geen levensvruchten afgeworpen. Tijd voor Artis om plan B in te zetten..

In Artis leven al jaren twee onechte gavialen, een mannetje en een vrouwtje. Hoewel ze allebei in de vruchtbare leeftijd zitten, hebben ze zich nooit voortgeplant. Onduidelijk is waar dit aan ligt. Eerder waren er sterke aanwijzingen dat dit aan de diepte van het water lag, waarop Artis een compleet nieuw verblijf maakte; een rivierlandschap met poelen, een waterval en oevers waar de dieren eieren kunnen leggen.

Om alle verbeteringen kracht bij te zetten is er afgelopen weekend een tweede vrouwtje bijgekomen. ‘Dit is belangrijk voor het Europese fokprogramma van deze met uitsterven bedreigde krokodillensoort’, aldus de dierentuin. De onechte gaviaal is een krokodillensoort die bijna is uitgestorven, er leven nog zo’n 2500 exemplaren in het wild.

De onechte gaviaal komt voor op Maleisië, zuidelijk Myanmar en de Indonesische eilanden Borneo, Java en Sumatra. In het wild leven nog slechts 2500 exemplaren. De onechte gaviaal is ook in Europese dierentuinen een zeldzame diersoort. Daarom is er een Europees fokprogramma opgestart. Artis kan hier nu een belangrijke bijdrage aan leveren. Artis was in 1887 de eerste dierentuin in Europa die deze soort hield.

Leave a Reply