Ongeveer tweeduizend ouderen zijn ‘illegaal’

Een grote groep arme ouderen in de stad heeft geen geldig ID-bewijs en dat kan hen problemen opleveren.

Dit meldt de Metro vandaag op basis van een onderzoek van de Dienst Basis Informatie (DBI). Volgens de DBI hebben zo’n driehonderd oudere Amsterdammers met een minimuminkomen helemaal geen ID-bewijs. Nog eens bijna 1800 ouderen met een laag inkomen hebben een verlopen pas.

Dit is bijna tien procent van alle oudere minima in de stad. De SP, die het onderzoek heeft aangevraagd, noemt de cijfers ‘schokkend’. De partij heeft het initiatief genomen voor gratis openbaar vervoer voor oudere Amsterdammers. Daarvoor is echter wel een geldig ID-bewijs nodig. Ook kan men zonder geldige legitimatie bijvoorbeeld niet stemmen en loopt de oudere kans op een boete. De gemeente zoekt voor al deze gevallen nu een oplossing, zodat ze toch gratis kunnen reizen.

De SP stelt dat armoede de belangrijkste reden is voor de ouderen om geen nieuwe ID-kaart aan te vragen. Een voorstel van de partij om arme Amsterdammers iets minder en rijke Amsterdammers iets meer voor een nieuwe ID-kaart te laten betalen draaide echter op niks uit.

Leave a Reply