Op spreekuur bij de cardioloog….in ARTIS!

Sinds 4 jaar werken ARTIS en het OLVG nauw samen op het gebied van cardiologie en radiologie bij mensapen (chimpansees en gorilla’s). Deze dieren lijken qua  DNA voor 98% op mensen en dat betekent dat de ‘humane’ geneeskunde op hen kan worden toegepast.

Een toegewijd team van verzorgers en dierenartsen in ARTIS maken elke dag een ronde langs alle dieren en plannen als een van hen ziek is een onderzoek in. Bij zieke mensapen komen de cardiologen en radiologen van het OLVG met hun mobiele apparatuur langs om een echo van het hart en de buik te maken. De dierenarts zorgt voor de voorbereiding, de verdoving, het klinisch onderzoek en de bloed afname. Op deze manier wordt elke zieke mensaap in ARTIS compleet onderzocht zodat de best mogelijke behandeling ingezet kan worden. DIt type onderzoek bij de mensapen staat nog in de kinderschoenen en is belangrijk omdat hartproblemen regelmatig voorkomen bij mensapen en soms zelfs overlijden tot gevolg hebben.

Luister hier naar het interview dat Barbara Huijgen had met Martine van Zijll Langhout (dierenarts bij ARTIS) en Robert Riezebos (cardioloog bij het OLVG):

 

Comments are closed.