Ophef door behandeling Turkse artiest door douane op Schiphol

Het optreden van de beroemde Turkse baglama speler Arif Sag in Het Concertgebouw Amsterdam is zondag 13 mei niet doorgegaan. Een baglama is een Turkse luit. Het concert ging niet door omdat de Turkse artiest dusdanig lang bij de douane op Schiphol werd ondervraagd en moest wachten dat hij uiteindelijk beledigd het eerste vliegtuig terug naar Istanbul heeft genomen. Wat het extra pijnlijk maakt is dat het concert was georganiseerd in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Turkse organisaties hebben woedend gereageerd naar aanleiding van de behandeling van de Turkse zanger. De geplande expositie Eski dostlar, over 400 jaar diplomatieke betrekkingen, is daarom afgelast. Ook diverse partijen in de Tweede Kamer zijn verontwaardigd. Het voorval van afgelopen weekend staat niet op zichzelf. De problemen die Turken hebben bij het passeren van de grens als ze naar Europa gaan, zijn in Turkije al jaren een doorn in het oog.
We praten hierover verder met Veronica Divendal, directielid van Stichting Kulsan, een organisatie die als doel heeft Turkse kunst en cultuur naar Nederland te brengen, met name in de muzikale vorm. Stichting Kulsan was de organisator van het concert van afgelopen weekend. We vroegen haar wat er precies is gebeurd op Schiphol waardoor Arif Sag het vliegtuig terug naar Istanbul heeft genomen.
Reporter Anne Corre interviewde Turke Amsterdammer op het Mercatorplein over dit voorval. De meeste geinterviewden reageerden verbaasd, Arif Sag is in Turkije heel beroemd, schandalig dat hij in Nederland zo behandeld wordt.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?