Opvang asielzoekers

De gemeenteraad van Amsterdam heeft vanmiddag een voorstel van SP, GroenLinks, PvdA, D66, PvdD en Red aangenomen om opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers mogelijk te maken.

Deze week dreigt de groep asielzoekers die nu nog in de Vluchtkerk verblijft op straat te belanden. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: “Nederland is een beschaafd land en vluchtelingen horen niet op straat terecht te komen. Het is een goede zaak dat een meerderheid van de gemeenteraad het stadsbestuur nu heeft opgedragen dit te voorkomen.”

Sinds september demonstreert een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen tegen het Nederlandse asielbeleid. Zij zeggen niet terug te kunnen of willen naar hun land van herkomst en hebben daardoor geen recht op opvang. De groep verbleef twee maanden in een tentenkamp aan de Notweg in Osdorp en na daar te zijn verwijderd, werd onderdak gevonden in de leegstaande Sint Jozefkerk in Bos en Lommer, omgedoopt tot Vluchtkerk. De uitgeprocedeerde asielzoekers dreigen nu opnieuw op straat te belanden. De termijn van drie maanden dat zij in de kerk konden verblijven is met een week uitgesteld, maar verloopt begin april.

Met de noodopvang moet voorkomen worden dat de mensen op straat belanden. Ivens: “Veel van de asielzoekers kunnen momenteel niet worden uitgezet omdat hun thuisland nog niet veilig is of omdat papieren niet in orde kunnen worden gemaakt. Zij vragen hier aandacht voor bij de regering, maar het blijft al 190 dagen stil in Den Haag. Daardoor dreigt het Haagse probleem naar de Amsterdamse wijken te worden verplaatst. Gelukkig gaat Amsterdam nu helpen met het vinden van opvang totdat de regering het probleem oplost.”

Leave a Reply