OV in heel Nederland duurder

Vervoer met tram en bus is sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2011 in heel Nederland duurder geworden dan daarvoor. Dit blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van treinreiziger.nl.

Rond Den Haag stegen de tarieven het meest met in twee jaar tijd ruim 47 procent. In Amsterdam was de stijging ruim 38 procent en in de rest van Noord-Holland steeg de kilometerprijs voor de bus met ruim 27 procent.

Sinds de invoering van de OV-chipkaart mogen de regio’s zelf de kilometerprijs bepalen en daardoor zijn er vreemde verschillen ontstaan. Een voorbeeld is Leeuwarden waar een ritje met de stadsbus minder dan tien cent per kilometer kost, terwijl de streeksbus in Den Haag bijna zeventien cent kost.

Treinreiziger.nl meldt: “Helemaal raar wordt het in de regio Nijmegen, waar op één lijn (richting Uden) twee verschillende vervoerders rijden met twee verschillende tarieven. Daardoor kost een ritje Nijmegen – Uden het ene half uur € 4,92 en het andere half uur € 5,07. Op deze lijn rijden twee vervoerders omdat twee regio’s voor de bus verantwoordelijk zijn.”

Leave a Reply