Panzanella van Godfried van Bouillon

Oud brood over? Niet weggooien!
Maak de lekkerste panzanella: een armelui’s recept voor een rijke maaltijd. Godfried van Bouillon laat je horen hoe, simpel de lekkerste.

Wat heb je nodig voor ongeveer 4 personen

•          ‘oud’ rustiek brood, of focaccia of ciabatta
•          ongeveer 15 rijpe, zoete en sappige tomaten
         (verschillende soorten en kleuren, roma, tros…)
•          een halve geschilde komkommer
•          rode ui
•          teen knoflook
•          ansjovis
•          geroosterde pijnboompitjes
•          kappertjes
•          gegrilde paprika
•          halve plak feta
•          eventueel olijven
•          rode wijnazijn
•          Extra vierge olijfolie
•          Peper en zout
•          citroensap
•          handje verse basilicum

Hoe doe je het?

Scheur of snijd een half brood (eventueel ‘oud’ gemaakt door opengesneden even te laten liggen of in de oven op 100 graden zacht te roosteren) in stukjes en doe in een kom. Ik rooster vaak 2 boterhammen echt knapperig in de toaster en die smeer ik in met een doorgesneden knoflookteen. Het brood werkt dan als een rasp en de smaak van de knoflook verdeel je zo subtiel door de salade. Snijd deze boterham in kleine stukjes en doe er bij. Een restje knoflook kan je nog fijnsnijden en in een beetje olie laten trekken en over het brood of de salade gieten.

Snijdt de tomaten in plakjes , blokjes, afhankelijk van de grootte van de tomaten en doe bij het brood in de kom. Achtergebleven sap van de snijplank giet je erbij. Gebruik liefst lekker rijpe, zoete en sappige tomaten om het brood mee te doordrenken. Het brood moet, in tegenstelling tot bij croutons, zacht en zompig worden. Schil en snijd de komkommer en de paprika in blokjes en doe in de kom. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes lichtbruin en doe in de kom. Verkruimel de feta boven de rest van de ingrediënten en scheur er wat blaadjes basilicum doorheen. Snipper een uitje fijn en doe er bij. Als je dat lekker vindt kun je wat kappertjes toevoegen en eventueel wat in stukjes gescheurde olijven. Strooi zout en peper over de salade, wat fijngehakte peterselie en giet er ruim olijfolie en wijnazijn overheen.
Verder kun je experimenteren met dingen die je over hebt: rucola, gegrilde courgette, slierten wortel.

Hussel alles door elkaar en laat het even een halfuurtje staan, zodat alle smaken goed in het brood trekken. Garneer met wat ansjovisjes en wat mooie hele basilicum blaadjes en wat mooie kwartjes tomaat en nog wat extra olijfolie voor glans en smaak.

Eet smakelijk enne… kus van Godfried 😉

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?