De Nits, Angst

Paperback Radio: de jaren 60 met Geert Buelens

De jaren ’60 is het decennium van grote maatschappelijke omwentelingen en van popcultuur die de hele wereld over ging. Van de summer of love, de civil rigths movement, The Beatles en de twist. Maar ook van censuur, dekolonisatie en het IJzeren Gordijn. In zijn boek De jaren zestig, een cultuurgeschiedenis laat Geert Buelens het decennium in al haar complexiteit zien.
Voor deze aflevering van Paperback Radio ging Lisanne Snelders langs bij Geert Buelens, hoogleraar en dichter in Utrecht, die eerder onder meer schreef over de dichters van de Eerste Wereldoorlog. Met De jaren zestig onstluit hij een schat aan jaren ’60-materiaal en plaatst hij de jaren ’60 voor het eerst in een mondiaal perspectief.

De boekentip van Buelens paste helaas niet meer in de uitzending. Hij sprak over De schone slaapsters (1961) van de Japanse auteur Yasunari Kawabata, dat verhaalt over een man die de nacht doorbrengt met gedrogeerde en daardoor passieve meisjes. Een prachtige roman over eenzaamheid (al zouden we die we in tijden van #metoo misschien wel heel anders hebben gelezen…).

De hele uitzending kun je hier terugluisteren:

Muziek in deze uitzending:

Chubby Checker, Let’s Twist Again

Dúo Dinámico, Lolita Twist

The Cresendos,  Mr. Twister

The Beatles, I Want to Hold Your Hand

Dionne Warwick, Walk On By

Nara Leão, Opinião

Om Kolthoum, Enta Omri

Lilis Surjani, Gendjer gendjer

Kijk voor muziek- en filmfragmenten op www.dejarenzestig.com, de website die bij het boek hoort.

 

Uitgezonden op 5 november 2018. Gast: Geert Buelens. Presentatie: Lisanne Snelders

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?