De Nits, Angst

Paperback Radio met Dean Bowen

In de wervelende debuutbundel Bokman (Uitgeverij Jürgen Maas, 2018)  van Dean Bowen (1984) worden verborgen geschiedenissen zichtbaar gemaakt en poltieke structuren ontmanteld. Lisanne Snelders ging in Scheltema met hem in gesprek over de complexiteit van (zwarte) identiteit, het zoeken naar tradities en de mogelijkheden van de taal om die vorm te geven en open te breken. En over de vraag waarom er toch geen namen in het eenregelige gedicht ‘.canon’ staan.
Leeswijzer, wat te lezen. Het boek dat Dean momenteel leest is Netwerk in eclips van Samuel Vriezen, een essayboek over poëzie en het internet.

Boekenstad, wat te doen. Het evenement dat Dean deze week bezoekt is ‘Een eerlijk avondje’ in Perdu, op vrijdag 28 oktober (20 uur). Hij is organisator van deze avond die in het teken staat van nieuwe creatieve verbeeldingen van het Sinterklaasfeest.

Verder was in deze uitzending een reportage te horen over het Read My World Festival (editie Turkije), dat van 11 – 13 oktober plaatsvond in de Tolhuistuin. In de reportage is veel aandacht voor de programma’s over de pers in Turkije en Nederland met o.a. Ali Duran Topuz, een van de Turkse festivalgasten. Hij bestiert een van de weinige nog overgebleven onafhankelijke media van Turkije, Gazete Duvar. Zijn statement over de staat van de journalistiek, waar in de reportage aan wordt gerefereerd, kun je lezen op de site van Read My World. De briefwisseling tussen Topuz en de Nederlandse journalist Rasit Elibol (wiens stem we even te horen krijgen) is te lezen op de site van De Groene Amsterdammer.

Op het einde van de reportage hoor je een stukje van het optreden van Paa Kofi bij het kampvuur. Zijn muziek kun je vinden op zijn YouTube-kanaal.

Muziek in de uitzending was van Duman, Bill Withers en Büyük Ev Ablukada.

Uitgezonden op maandag 22 oktober 2018, vanuit Scheltema. Presentator: Lisanne Snelders. Gast: Dean Bowen

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?