Paperback Radio met Johan Herrenberg

‘Een literaire storm’, ‘een krankzinnig boek’ van ‘een meester die nu eindelijk uit de schaduw treedt’. Zomaar een greep uit de reacties op de roman Nederhalfrond van Johan Herrenberg (Wereldbibliotheek, 2018). Lisanne Snelders sprak met hem over de roman, deel één van Door het Oog van de Cycloon, een reis door een dystopisch Nederland. Het werd een gesprek over de politiek van de roman, waarin de markt het onderwijs gecorrumpeerd heeft, en over het belang van speculatieve fictie. En natuurlijk over de ambitieuze opzet en vorm van Nederhalfrond, een boek dat de lezer aan het werk zet en de taal van de bladzijden laat knetteren.
Verder in deze uitzending: Dat poëzie niet moeilijk hoeft te zijn, laten Kila van der Starre en Babette Zijlstra zien in hun poëzie-doe-boek Woorden Temmen. Kila van der Starre vertelt erover. En essayist en recensent voor o.a. De Groene Lodewijk Verduin tipt het volgens hem onterecht te weinig gelezen werk van Marie Kessels. Zij schreef met Het nietigste (2000) een genre-overstijgende essaybundel die iedereen zou moeten lezen.

Muziek in de uitzending is van de Britse componist Havergal Brian (de keuze van Johan Herrenberg), Broeder Dieleman en Wannes Kappele (Snowstar Records) en I am Oak.

Presentatie: Lisanne Snelders. Gasten: Johan Herrenberg, Kila van der Starre, Lodewijk Verduin. Techniek: Anco van Hal.

Opgenomen op 16 januari 2019 in Scheltema Amsterdam. Uitgezonden op 21 januari 2019.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?