Paperback Radio over ‘En ze leefde nog’ en ‘2018, een jaar’ van De Speld

Paperback Radio over een gewaagde dichtbundel van zes sterke vrouwelijke debutanten en het meest accurate jaaroverzicht van 2018 van satirisch platform De Speld.

En ze leefde nog is een dichtbundel vol ‘woorden die zo vaak worden ingeslikt’, geschreven door zes jonge vrouwen. Zeinab El Bouni vertelt hoe de bundel tot stand kwam en waarom menstruatiepijn een terugkerend onderwerp in de bundel is. Ze is te gast samen met uitgever (en woordkunstenaar) Manu van Kersbergen van Uitgeverij Rorschach. Waarom besloot hij dat de tijd rijp was om de woordkunst van het podium naar het gedrukte boek te verplaatsen?

2018 was het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, de eindeloze zomer en een beetje van Dave Roelvink. De Speld maakte 2018, een jaar, een overzicht van de beste De Speld-artikelen van het afgelopen jaar. De Speld-redacteuren Sake van der Wall en Peter Buurman over wat een grap Speld-waardig maakt en waarom het zo moeilijk is om satire over Trump te maken.

In de rubriek Leeswijzer geeft Paroolrecensent Kim Schoof een tip voor een onterecht te weinig gelezen schrijver: Hedda Martens, auteur van prachtig precies proza van wie de ware identiteit lange tijd onbekend was. Sjibbolet en andere verhalen was haar debuutbundel uit 1982.

Muziek was van Anouk en van het nieuwe album van The Avonden, ‘wat een cirkel is’ (te koop via Bandcamp).

 

Luister terug via Mixloud:

Uitgezonden op: 3 december 2018. Gasten: Zeinab El Bouni, Manu van Kersbergen, Kim Schoof, Sake van der Wall, Peter Buurman.

Presentatie: Lisanne Snelders.


More Berichten for Show: Paperback Radio

Comments are closed.