‘Parkeergarages krap en duur’

Een parkeerplekje in Amsterdamse parkeergarages is relatief duur en bovendien krap. Dat concludeert de ANWB. De bond deed onderzoek naar 60 parkeergarages in vijftien Europese steden.

Volgens de ANWB moet een parkeervak minstens 2,50 meter breed zijn om nog fatsoenlijk uit te kunnen stappen en beschadigingen aan andere auto’s te vermijden. In Amsterdam bleek in het ergste geval het parkeervak slechts 2,20 breed. En dat terwijl auto’s gemiddeld steeds breder worden, zo stelt de bond.

De ANWB ziet verschillende mogelijkheden voor garages om de situatie te verbeteren. Bij renovatie zouden de vakken groter gemaakt moeten worden. Om hoge kosten te beperken, stelt de ANWB voor om automobilisten per minuut te laten betalen in plaats van per (half) uur.

Er werd in Amsterdam naar vier garages gekeken, waaronder die bij De Bijenkorf en het Museumplein. Een parkeergarage in het Zwitserse Zürich kwam als beste uit de test. De onderzoekers noemen deze parkeergarage schoon, goed verlicht en door gebruik van veel glas ook overzichtelijk.

Leave a Reply