Opnieuw petitie Secret Garden aan Tweede Kamer

Directeur van de Stichting Secret Garden, Emir Belatoui, biedt dinsdag een petitie aan de Vaste Kamer Commissie Justitie van de Tweede Kamer aan. Deze petitie bestaat uit een brochure met daarin de verhalen van Oegandese asielzoekers die te maken hebben met een ‘afwijkende geaardheid’ en daardoor in hun land nooit een betekenisvolle relatie aan kunnen gaan. Dit probleem speelt zich overigens niet alleen af in Oeganda. In veel landen is elke afwijkende seksuele geaardheid verboden en zelfs strafbaar.

Secret Garden wil opnieuw de aandacht van staatssecretaris F. Teeven van Veiligheid en Justitie trekken. In 2010 werd namelijk ook al een bezoek gebracht aan Den Haag.

Naast documenten werd toen een video overhandigd van programmamaker Menne Vellinga. Vellinga hield indringende gesprekken met jongens en mannen met een Islamitische achtergrond. De reacties op de toen gevraagde aandacht leken hoopgevend. Maar nadat de veiligheid van LHBT-asielzoekers een belangrijk punt was in debatten in de Tweede Kamer, werd het toch weer in de la gelegd. Zo blijkt dus dat er maar weinig uit de toegezegde handreikingen zijn gekomen.

De aangeboden video, deze staat ook op YouTube:

Leave a Reply