Piet Mondriaan terug in de stad

Mondriaan is even terug in Amsterdam, dat schrijft het AD vandaag. Vanaf morgen zijn 60 schilderijen uit zijn vroege periode te zien in het Amsterdam Museum. Van circa 1905-1907 schilderde hij veel landschappen rond Amsterdam. Piet Mondriaan verliet echter de stad op 20 december 1911. Zijn abstracte werk, gekenmerkt door onder meer vlakken met primaire kleuren, stuitte op veel verzet. Critici noemden zijn werk koud en leeg. Daarom ging hij naar Parijs, waar zijn bloeiperiode doormaakte en wereld beroemd werd met zijn abstracte kunst.

Hij verbleef nog enige tijd in Nederland, tijdens de Eerste Wereldoorlog toen hij niet terug kon naar Parijs. In die tijd richtte hij samen met Van Doesburg, Van der Leck en Huszar in 1916 de groep ‘bewust abstracten’ of ‘werkelijk anderen’ op.

Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Londen en in 1940 ging hij van daaruit naar New York, waar hij tot zijn dood woonde en werkte. Daar maakte hij ook het werk Victory Boogie Woogie, dat hij nooit afmaakte. In 2008 werd door het televisieprogramma Andere Tijden het enige bekende filmmateriaal met Mondriaan ontdekt. De ontdekking van het filmmateriaal viel samen met de afsluiting van een twee jaar durend onderzoek naar de Victory Boogie Woogie. Hij stierf op 71 jarige leeftijd aan een longontsteking. Hij ligt begraven op Cypress Hill Cemetary.

Leave a Reply