Plaatsingsbeleid Amsterdamse basisscholen deugt niet volgens VVD

De VVD-fractie in de gemeenteraad vindt dat de gemeente zich niet meer moet bemoeien met de schoolkeuze van ouders. ‘Het is idioot dat kinderen die tegenover een school wonen daar niet naartoe kunnen omdat deze net in een ander postcodegebied ligt’, aldus VVD-gemeenteraadslid Werner Toonk.

De gemeente moet ook stoppen te proberen met het plaatsingsbeleid het aantal zwarte scholen te verkleinen. ‘Je moet plaatsingsbeleid gebruiken om capaciteitsproblemen op te lossen, niet gebruiken voor politieke keuzes.’

Om die reden zal de VVD een voorstel indienen om het plaatsingsbeleid aan te pakken. Momenteel heeft elk stadsdeel zijn eigen plaatsingsbeleid en geregeld is dat beleid binnen een stadsdeel niet eens eenduidig. Dit leidt volgens Toonk tot onwenselijke situaties.

Het huidige postcodebeleid moet daarom plaatsmaken voor een afstandscriterium: ouders moeten drie dichtbij gelegen scholen kunnen opgeven en daar voorrang krijgen. Maar bovendien moet er, voor ouders die hun kinderen toch in een ander gebied op school willen doen, capaciteit overblijven op scholen.

Leave a Reply