Nieuwe plannen voor het Leidseplein

Zoals wij vorige week al schreven komt er, als het aan stadsdeel Centrum ligt, een fietsenstalling onder het Leidseplein die onderdak kan bieden aan 2000 fietsen. Het voorlopige ontwerp is vrijgegeven en open voor inspraak. De fietsenstalling is al jaren onderwerp van discussie en in mei vorig jaar werd het plan nog afgewezen door de gemeente wegens de hoge kosten en de verkeersoverlast bij de aanleg.

Nu heeft stadsdeel Centrum een voorlopig plan gepresenteerd waarin het Leidseplein ook op andere gebieden veranderingen zal ondergaan. Zo moeten taxi’s en auto’s ook van het plein verdwijnen. De taxistandplaats moet naar de Leidsebrug worden verplaatst; ook moet er een taxi-opstelstrook op de Stadhouderskade komen. Daarnaast zouden de tramhaltes een beurt moeten krijgen om ze toegankelijker te maken.

Het voorlopige plan van het stadsdeel heeft als voornaamste doel om het verkeersknooppunt dat het Leidseplein nu is, te transformeren tot een plein waar het aangenaam is om te verblijven.

Het streven is om begin 2015 te beginnen met de realisatie, eind 2019 moet het vernieuwde Leidseplein af zijn. Totale kosten van de renovatie zijn geraamd op bijna 50 miljoen euro. Vanaf 11 juli t/m 11 september is er de mogelijkheid voor de burgers om zich uit te spreken over de plannen.

Leave a Reply