Nationale Politie te druk bezet?

Eind april/begin mei in Amsterdam; steevast druk bezet voor de politie- en handhavingseenheden met Koninginnedag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Dit jaar komen daar dan al de Europa League finale en de monsterklus van de troonswisseling op 30 april bij, en nu waarschijnlijk zelfs ook nog de huldiging van Ajax, dat afstevent op het kampioenschap. De voetbalclub kan exact drie dagen voor de abdicatie kampioen zijn; indien het vrijdag van SC Heerenveen wint, Feyenoord-Vitesse zondag gelijk eindigt en PSV zaterdag punten verspeelt bij AZ, volstaat een zege bij NAC Breda. De politievakbond ACP maakt zich zorgen over de werkdruk van agenten.

Vakbondsleider Gerrit van de Kamp van de ACP in het AD: “De vraag is of je hen niet overvraagt, maar daar waarschuwen we al een tijdje voor, vanwege het grote aantal evenementen. Dit wordt ongetwijfeld een discussiepunt, maar agenten zullen natuurlijk klaar staan, dat is ook hun aard.”
10.000 agenten zullen worden ingezet op Koninginnedag. Enkele duizenden onder hen zullen nu dus tevens moeten werken rondom Ajax-fans die de prolongatie van het kampioenschap willen vieren.

Mocht het Ajax niet lukken op 27 april, dan wordt het team waarschijnlijk op 5 mei kampioen; die avond woont Willem-Alexander in Amsterdam het bevrijdingsconcert bij. Beide data zijn dus verre van ideaal, en leveren Burgemeester Eberhard van der Laan de nodige hoofdbrekens op: “Na afgelopen weekeinde is de kans op een kampioenschap reeël, al moet het wel eerst zover komen”, zegt een woordvoerder de hoogste ambtenaar van de hoofdstad. “We houden rekening met andere evenementen op die dag, met het tijdstip waarop ze spelen en of het een uit- of thuiswedstrijd betreft.” Gemeentewoordvoerster Marleen Nieuwenhuis verzekerd dat de huldiging voor het tweede keer op rij plaats zal hebben bij de Arena. “Ik denk niet dat huldigen op de 28e de meest reële optie is, maar die datum staat nog steeds open”, aldus Nieuwenhuis. “Er is nog geen beslissing over genomen.” Huldigen vóór Koninginnedag lijkt evenwel uitgesloten. “6 Mei is de meest logische optie, maar Ajax wordt zeker gehuldigd, op het terrein bij de ArenA Boulevard. Er is over geen andere locatie gesproken. Vorig jaar is het op de ArenA-boulevard goed verlopen, het was een mooi feest,” aldus de zegsman. De keuze voor deze locatie kwam nadat eerdere kampioensfeesten in de binnenstad, onder meer op het Museumplein, uit de hand liepen. Op het stadhuis had maandag het eerste overleg over de huldiging plaats, waarbij ook medewerkers van Ajax aanschoven. 

De politie zegt zich geen zorgen te maken. ‘Er worden plannen voor gemaakt,’ laat een woordvoerder weten. Volgens de politiebonden maken de roostermakers overuren. ‘Het is enorm passen en meten om overal agenten in te zetten, maar veel van hen vinden dit ook erg leuke dagen om te werken.’

Leave a Reply