Praat: “Ik heb tijdens het schrijven van het boek enorm om deze man gelachen”

 

Edwin Praat schreef 'Verrek, het is geen kunstenaar' en besteedt uitgebreid aandacht aan Gerard Reve’s mystificaties, geruchtmakende tv-optredens en confrontaties met collega's, pers en publiek. Het boek gaat niet alleen over Reve, maar ook over de vraag hoe een kunstenaar zich in het openbaar moet gedragen om succesvol te zijn. Praat vertelt hierover in Achter het boek.
 

“Reve vervaagde de grens tussen fictie en werkelijkheid. Hij beschouwde zichzelf als romanticus en het was iemand die heel veel waarde hecht aan de kracht van het geschreven woord. Hij kon zijn eigen werkelijkheid construeren. In het echte leven leefde hij in de werkelijkheid die hij zelf heeft geschapen”, aldus Praat.
 

Er zijn al veel boeken van Reve, waarop hij op verschillende manieren bekeken wordt. Edwin Praat is diegene die hem bekijkt als bepaald type kunstenaar uit de twintigste eeuw. Een echte kunstenaar maakt kunst omdat hij/zij zich geroepen voelt, maar in die eeuw waren er kunstenaars die het alleen deden om er geld mee te verdienen. Gerard Reve was ook zo'n kunstenaar.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?