Prostituees richting collectief?

De gemeente ondersteunt een proef waarbij prostituees met elkaar gaan samenwerken in een coöperatie . Na het opschonen van de Wallen is er gebrek aan ramen ontstaan waardoor de huurprijzen voor een raam enorm hoog zijn. Dat dwingt veel vrouwen ertoe om 7 dagen per week gedurende 12 uur per dag te werken. Dit jaagt veel prostituees de stad uit.

Stichting Geisha, belangenbehartiger van prostituees, zegt in Het Parool dat met name 'randfiguren' overblijven op de Wallen door deze wurgcontracten. Om dit tegen te gaan wil Stichting Geisha een proef starten met het opzetten van een coöperatie waarin prostituees zelfstandig werken en eigen baas zijn over hun werktijd. De gemeente Amsterdam heeft voorzichtig positief gereageerd en steunt de proef.

De coöperatie is een vorm van collectief samenwerkingsverband. Het collectief sluit contracten namens haar leden. Veel voorkomende vormen zijn de bedrijfscoöperatie of de ondermerscoöperatie. Vanuit een juridisch en fiscaal oogpunt kan een coöperatie interessant zijn.

 

Comments are closed.