PvdA: nu ook zwemles betalen uit Jeugdsportfonds

Bijna 7% van de Amsterdamse kinderen van 12 jaar heeft geen zwemdiploma. Dit komt vooral voor bij kinderen in armoede. De PvdA pleit voor zwemles voor iedereen. Zij willen zwemles voor kinderen uit minimagezinnen financieren uit het Jeugdsportfonds. Zo komt er een toelage van 225 euro voor gezinnen in armoede vrij om te besteden aan zwemles.

Vorig jaar werd door de gemeenteraad van Amsterdam 1 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het Jeugdsportfonds. Daardoor kunnen 5000 kinderen hun sportclub betalen. Echter is het nog niet mogelijk om zwemles uit dit potje te betalen, hier moet volgens de partij een verandering in komen.

Het probleem verschilt per stadsdeel in mate van grootte. Zo heeft in het Centrum 98% het zwemdiploma na groep 8, terwijl dat in stadsdeel Zuid-Oost 85% is. In dit gebied, waar het percentage kinderen dat kan zwemmen lager ligt dan in andere stadsdelen, wil de PvdA het initiatief starten.

Woensdag dient de partij het voorstel in bij de gemeenteraad. Maarten Poorter, gemeenteraadslid van de PvdA, verwacht een goed ontvangst. “We hebben het idee al met verschillende gemeenteraadsleden besproken en wethouder Eric van der Burg is enthousiast.”

Leave a Reply