Rechtstreeks vanuit de OBA: de documentaire “Europa hoe bestaat het ?”

In de Mulisch zaal op de 6e verdieping van de OBA aan de Oosterdokskade heb ik in alle stilte (niemand om me heen) een ongeveer 20 minuten durende film gezien over de Europese Unie. Het is vandaag 9 mei 2014 : “Dag van Europa” en de verkiezingen van het Europees Parlement 2014 staan voor de deur. De datum 9 mei verwijst naar de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) in 1950 olv de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman. Men wilde voorkomen dat met een verdrag als Versailles na WO I Duitsland economisch slecht er voor zou komen te staan zodat het fascisme wederom zou zegevieren. Er waren 6 landen aangesloten bij deze EGKS : Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Benelux. Later zijn de Europese Gemeenschap eruit voortgebracht en de Europese Unie met een veelvoud aan lidstaten.

 

In de compilatie is eerst een socioloog aan het woord. Hij benadrukt dat Duitsland na de capitulatie in 1945 eerherstel betaald heeft via integratie (via de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal). Krachten bundelen op een aantal punten en meer kracht van de gezamenlijkheid halen werden een prioriteit.  Wat dus bedacht moest worden was dat het Europa van 1945 de gedachte “dit nooit meer” uitdroeg.

 

Corifee Wim Kok, oud-minister van Financiën ten tijde van het ondertekenen van het Verdrag van Maastricht in 1992, vertelt dat integratie onomkeerbaar is geworden met de introductie van de Europese munt. Hij onderstreept dat het bedrijfsleven hiervan profiteert omdat er geen verschillende regels zijn, noch invoerrechten en valuta omrekenmodellen. Hij refereert aan de open economie die Nederland kent : 50 % werkt internationaal. De haven van Rotterdam en de gateway to Europe die Schiphol vormt zijn speerpunten van de economie. Als je de Europese integratie zou willen terugbrengen, riskeer je dat schade wordt berokkend aan de economie. 

 

Europese eenwording gaat onvermijdelijk gepaard met verlies van de nationale identiteit.

Oud-premier Lubbers vindt dat burgerinitiatieven welkom zijn en dat het belangrijk is optimistisch te blijven.

Met de woorden “De toekomst is onduidelijk. Het is een kwestie van volhouden.” wordt de documentaire afgesloten.

 

Na het bekijken van de documentaire en vooruitlopend op de informatiemarkt over Europa in de OBA a.s. zaterdag 17 mei 2014 heb ik gesproken met Mieke van de OBA/EuropeDirect en Ernst John die verantwoordelijk is voor de documentaire. Bij deze documentaire is overigens de jeugd buiten beeld gebleven.

 

Als ik Mieke vraag waarom er weinig animo is voor de DVD vertelt zij dat de scholen die zij heeft aangeschreven veelal geen interesse tonen voor dit onderwerp.

Documentairemaker Ernst John laat weten dat de DVD met steun van de Vereniging Democratisch Europa (waarvan het kantoor op loopafstand van de OBA is gelegen) is gemaakt. Nederland is het enige land van de EU waar een dergelijke dvd serie is gemaakt in aanloop naar de verkiezingen.

 

Op zondag 11 mei a.s. zal overigens in Buitenhof en 's avonds bij de VPRO ook aandacht worden besteed aan het onderwerp Europa.

 

Luister hier naar een deel van het interview in de OBA met Radio Amsterdam FM medewerker A.E. Pronk.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?