Redactie Parool keert zich tegen besluit hoofdredacteur

De redactie van Het Parool is gistermiddag bijeengekomen omdat zij het niet eens is met het besluit van de hoofdredactie om Willem Schouten als adjunct-hoofdredacteur uit de hoofdredactie te verwijderen. Dat meldt de NRC vandaag. De redactie uitte haar onbegrip en onvrede in een brief aan de hoofdredactie. Ook voelt de redactieraad zich gepasseerd. In de brief vraagt de redactieraad Willem Schouten als adjunct-hoofdredacteur te handhaven.

Volgens verschillende Parool-redacteuren, die niet met hun naam in NRC Handelsblad wilden, is er meer aan de hand. Onder dit conflict zou een al langer smeulende onvrede liggen over hoofdredacteur Barbara Van Beukering. Theo van Rhijn, voorzitter van de redactieraad, bevestigt dat die onvrede bestaat, maar volgens hem is deze niet groter dan gebruikelijk: “Ik kan niet bevestigen dat er een breed en diep onbehagen is over de hoofdredactie. Het drama lijkt groter dan het is.”

Volgens Van Rhijn staat de redactie wel achter de boze brief, zozeer dat “een stemming niet nodig was”. De “tamelijk spontane bijeenkomst” van gisteren, zegt Van Rhijn, heeft niet de officiële status van een plenaire vergadering omdat Van Beukering die pas wilde beleggen als de toekomst van Schouten duidelijk is. Vanmiddag zou een officiële plenaire vergadering plaatsvinden.

Van Beukering was gisteren alleen bij het begin aanwezig. Zij las een verklaring voor waarin ze stelt dat Schouten te zeer “een solist” is, die meer “de koers” wil bepalen dan de bedoeling is. Ook zou dit “al een jaar een bron van onvrede” zijn. Voor de redactie is dit nieuws. Van Beukering heeft Schouten gevraagd om uit de hoofdredactie te treden, maar wel aan te blijven als ‘nieuwsaanjager’. Schouten zou vandaag een besluit nemen.

Schouten, oud-hoofdredacteur van gratis krant Spits, wilde geen commentaar geven. Barbara van Beukering wil wachten met een reactie totdat het lot van Schouten duidelijk is. We laat ze per mail weten: “Dit wekt de indruk dat de totale redactie het vertrouwen in mij heeft opgezegd en dat is niet aan de orde.”

Leave a Reply