Rijksmuseum faalt in museumtest

Het vernieuwde Rijksmuseum is slecht uit de Grote Museumtest 2013 van het Historisch Nieuwsblad gekomen. Tien Nederlandse musea, die recentelijk zijn verbouwd, werden beoordeeld.

Terwijl het Rijksmuseum een magere 5,5 scoorde, trok het Scheepvaartmuseum aan het langste eind met een dikke 9. Op donderdag 30 mei verschijnt het Historisch Nieuwsblad met de uitgebreide resultaten van de Grote Museumtest. Musea werden op 3 verschillende criteria beoordeeld: publieksvriendelijkheid, presentatie en verhaal. Vooral dat laatste is van belang voor een historisch museum.

Toen het Scheepvaartmuseum in 2011 zijn deuren opende na een verbouwing, heerste er eerst vooral kritiek op de spectaculaire presentatietechnieken die het museum een ware kermis zou maken. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd met een unieke collectie en veel beleving en inhoud.

Het teleurstellende Rijks, waar directeur Wim Pijbes zelf erg over te spreken was ‘als het nieuwe Nationaal Historisch Museum’. Echter is van deze belofte niets terechtgekomen. “De kunstcollectie is aangelengd met historische objecten, maar het resultaat is te fragmentarisch en een verhaal ontbreekt, zo blijkt uit de test. Bovendien zijn voorzieningen zoals kassa’s, toiletten en restaurants niet berekend op de grote aantallen bezoekers”, staat op de website van het Historisch Nieuwsblad.

Leave a Reply