Roel van Duijn niet tevreden met onderzoek Plasterk

Roel van Duijn, ex-Provo, ex-Kabouter, en ex-politicus, is niet tevreden met het door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties toegezegde onderzoek naar het gedrag van BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst), de huidige AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). Dit zei Van Duijn tijdens een interview met Haije Bouwman in het programma Kunst&Cultuur op woensdag.
Plasterk heeft volgens Van Duijn in een tweede gesprek wel toegezegd dat hij de CTIVD, (Commissie Toezicht Inlichtingen en Veiligheidsdiensten) zal vragen onderzoek te doen, maar alleen naar de vraag of de BVD in het verleden “bijzondere middelen” tegen hem heeft ingezet. Daaronder wordt verstaan: telefoon aftappen, brieven openen, schaduwen. Van Duijn vindt dat de opdracht van het onderzoek veel breder zou moeten zijn en de vraag beantwoorden of Van Duijn door de dienst onjuist bejegend is. Bovendien is de commissie niet onafhankelijk omdat die bestaat uit ambtenaren in dienst van het ministerie.
Van Duijn hoopt dat de commissie zelf de opdracht breder gaat uitvoeren en de vele Tweede Kamerleden, die hij naar aanleiding van het boek gesproken heeft, vragen gaan stellen en een onafhankelijk onderzoek eisen.

In zijn laatste boek ‘Diepvriesfiguur’ reconstrueert Roel van Duijn aan de hand van openbaar gemaakte archieven van de geheime dienst hoe hij vanaf 1961 bespioneerd en gecriminaliseerd is, hoe spionnen van o.a. de BVD infiltreerden in Provo en Kabouter en deze bewegingen in een kwaad daglicht probeerden te stellen.
Zie voor meer info: http://www.roelvanduijn.nl/

U kunt het volledige interview met Roel van Duijn terugbeluisteren via: http://www.salto.nl/streamplayer/stadsfm_ondemand.asp?y=13&m=06&d=05&t=1500&s=210

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?