Rudi van Dantzig overleden

Vanochtend is in zijn woonplaats Amsterdam choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig overleden.“De gedrevenheid van Rudi, zijn vuur, dat is wat ons altijd bij zal blijven. Het is onvoorstelbaar dat dit vuur in hem nu gedoofd is. Wij zijn allemaal ongelooflijk verdrietig dat hij niet meer bij ons is en tegelijkertijd zijn we intens dankbaar dat we hem gekend hebben. Met het heengaan van Rudi verliest ons land een inspirerend choreograaf en artistiek leider, en een groot man.” – Ted Brandsen, artistiek directeur Het Nationale Ballet.

 

Rudi van Dantzig is een van Nederlands grootste kunstenaars. Weinig mensen hebben zo hun stempel op Het Nationale Ballet en de Nederlandse danswereld gedrukt als Van Dantzig: hij maakte ruim vijftig balletten, veelal met Toer van Schayk als decor- en kostuumontwerper. Moderne creaties zowel als bewerkingen van legendarische klassiekers, die op hún beurt vaak uitgroeiden tot klassiekers.

 

Van Dantzig heeft met vele dansers in binnen- en buitenland gewerkt die hij wist te inspireren teneinde gestalte te geven aan zijn visie – corps de ballet-dansers net zo goed als sterdansers zoals Rudolf Nurejev, Alexandra Radius, Clint Farha en zo vele anderen. Zijn werk – emotioneel, intens en expressionistisch – leverde hem de bijnaam ‘Dostojevski van de dans’ op.

Comments are closed.