‘Russen geven koekje van eigen deeg’

De onderlinge relaties tussen de hoofdrolspelende landen in het Nederland-Ruslandjaar zijn verder op scherp gesteld. Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur Onno Elderenbosch in Moskou is dinsdagavond mishandeld in zijn woning aldaar. Twee mensen waren zijn huis binnen gedrongen en hebben de inrichting beschadigd. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil opheldering en heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden. De minister heeft inmiddels gebeld met de Nederlandse diplomaat, zo laat hij op Facebook weten. ‘Ik heb hem gebeld, hij maakt het inmiddels goed.’

De relatie tussen Rusland en Nederland stond de afgelopen weken al onder druk. Er ontstond ophef toen een Greenpeace-schip dat voer onder Nederlandse vlag protesteerde bij een boorplatform van het Russische Gazprom. Door de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag laaide het vuur verder op.

Het Russische persbureau Interfax meldt dat de aanval van gisteren een protest zou zijn tegen homoseksuelen. De belagers hebben, aldus Interfax, in het appartement een hart op een muur getekend met daarin de letters LGBT gezet, een aanduiding voor lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen. De Russische politie onderzoekt de mishandeling. Dat heeft een bron bij de politie tegen een ander Russisch persbureau, Ria Novosti, gezegd. De diplomaat zou na de mishandeling naar naar de politie zijn gestapt. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat een buitenlander een verklaring bij de politie heeft afgegeven. Verder wilde het ministerie niets kwijt over de kwestie. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei niets van de bekladding te weten.

D66 riep, bij monde van Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, onmiddellijk tot een algeheel staken van de activiteiten in het kader van het Nederland-Ruslandjaar:”Ik ben geschokt door deze aanval op een Nederlandse diplomaat. Dit Nederland-Ruslandjaar is een rampjaar geworden. Als deze berichten kloppen, moet Timmermans de festiviteiten staken, het staatsbezoek annuleren en de ambassadeur voor consultatie terugroepen.”

Leave a Reply