Russische matroos: ‘Regenboogvlag? – Mijn mening neutraal!’

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm

Vandaag zwerven groepjes Russische soldaten door de binnenstad. Ze lopen een verslaggever van AmsterdamFM tegen het lijf die na drie pogingen eindelijk een Engelssprekende (…) matroos voor de microfoon weet te krijgen. Uit de gesprekken vooraf met anderen blijkt dat ze aan het passagieren zijn in de hoofdstad. Ze zijn met een bus gekomen. Het is een vriendschappelijk bezoek! Waar hun oorlogsschip ligt, dat is “geheim”. Ik deed nog een poging zelf het schip bij het PTA of langs het Javaeiland te vinden met zo mogelijk een Engelssprekende voorlichter, maar helaas geen schip gevonden.

Terug naar de Wallen. Hier tref ik een groepje jonge soldaten, die trots hun onderscheidingen tonen. Uit de afbeeldingen maak ik op dat ze gevochten hebben en soms ook gesprongen met een parachute. De overige decoraties zijn ‘mooi’. Ze willen wel op de foto voor AmsterdamFM.

En dan in de Warmoesstraat eindelijk matroos Peter. Hij wil wel wat zeggen over hun bezoek aan de hoofdstad. ‘Een interessante stad, mooie meiden (…) en een goede atmosfeer – gefeliciteerd!’ Het is zijn eerste bezoek en het voelt goed, deze stad. Hij ervaart de mix van mensen als die van de grote stad Moskou, vele culturen (…). Ouderen en jongeren.

REGENBOOGVLAG
Bij de mix van mensen komen opeens de in de Warmoesstraat hangende regenboogvlaggen voor mij in beeld.
Heeft hij die vlaggen gezien en kent hij de betekenis? De jonge matroos heeft ze wel gezien maar weet niets van de betekenis zo blijkt.
Peter: ‘Het onderwerp rond de regenboogvlag (zichtbaarheid)ligt gevoelig. Ik stel mij neutraal op.’

Hij kan waarschijnlijk als militair in dienst van Rusland ook niet anders dan deze beleefde uitspraak doen. Dan trekt een collega aan zijn mouw en geeft aan dat ze verder moeten.

We schudden de handen en ik wens hun nog een mooie tijd in Amsterdam.

Menne Vellinga (AFM) spreekt met Peter een Russische matroos:

m4a:reprorussen190613

mp3: reprorussen190613

Leave a Reply