Ruwbouw nieuwe autotunnel achter Centraal Station klaar

De voltooiing van het vernieuwde Centraal Station in Amsterdam is een stap dichterbij. De ruwbouw van de nieuwe autotunnel aan de kant van het IJ achter het station is klaar, liet de gemeente vrijdag weten.

De beide buizen van de 300 meter lange Michiel de Ruijtertunnel, vernoemd naar de gelijknamige kade achter het station, liggen onder het nieuwe busstation. Naar verwachting kunnen in het najaar van 2014 de eerste auto’s door de tunnel rijden.

De aannemers beginnen nu met de inrichting en verdere afbouw van de tunnel. Veiligheid is daarbij een belangrijk punt. In de tunnel komen camera’s, omroepinstallaties, verkeerslichten, noodtelefoons en slagbomen. Er komt een waterreservoir van 120 kubieke meter, compleet met slangen en kranen, zodat autobranden snel te blussen zijn. De tunnel is met 4,5 meter relatief hoog, waardoor automobilisten bij brand minder snel in de rook staan.

De De Ruijterkade is vanaf 2014 het domein van fietsers en voetgangers. Er wordt al vele jaren gewerkt aan de verbouwing van het Centraal Station in de hoofdstad. Zo vinden er onder het station werkzaamheden plaats voor de Noord-Zuidlijn. De eerste metro moet in 2017 gaan rijden.

Bron: ANP

Leave a Reply