Sam van Tol: “Ze staan daar ijzer om te buigen in de gym”

RUGBY  De Ladies Sevens zagen hun droom in duigen vallen, doordat ze zich niet wisten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio, maar er bestaat een grote kans dat er in Rio toch een Nederlandse rugbyster in actie gaat komen. Sam van Tol kan mogelijk gaan uitkomen voor Colombia. Zij kwam nog niet zo lang geleden in aanraking met de sport. “Ik was twintig jaar toen ik in aanraking kwam met rugby. Ik verhuisde toen naar Amsterdam en ik wilde graag nieuwe mensen ontmoeten, dus toen ben ik gaan rugbyen. Dat is ook gelukt, want ik heb een super leuk team en de sport is ook leuk om te doen, dus wat wil je nog meer.”

Van Tol beschikte al over een beetje balgevoel, want ze heeft ruim elf jaar op volleybal gezeten. Ze heeft dus een dubbele nationaliteit. Behalve dat ze een Nederlands paspoort heeft,  mag zij ook nog uitkomen voor Colombia. “Ik ben geadopteerd met mijn tweelingzusje. Ik was bijna twee jaar oud toen ik naar Nederland kwam.” De Ladies Sevens wisten zich dus niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Tijdens een toernooi in Dublin raakten de meiden aan de praat over van Tol met het Colombiaanse team. “Mijn oude coach is toen naar de trainer van Colombia gegaan en heeft toen over mij verteld. Toen is de bal gaan rollen eigenlijk.”

Binnenkort reist zij af naar Colombia om met het team te gaan trainen. Ze heeft ze al eens in november ontmoet.  Ze heeft drie maanden de tijd om zich in de kijker te spelen bij de bondscoach. Na die drie maanden wordt er namelijk bekend gemaakt wie er definitief naar de Olympische Spelen mogen gaan. “Er mogen uiteindelijk twaalf meiden mee naar Rio. Er moeten dus nog een aantal meiden afvallen. Ik ga mijn best doen en gewoon hard trainen. Mijn Spaans is niet zo goed, dus het is veel praten met handen en voeten, maar ik zit er drie maanden dus ik hoop een spoedcursus daar nog even snel mee te pikken.”

Nu ze voor Colombia heeft gekozen, mag ze niet meer uitkomen voor het Nederlands team. Van Tol weet goed te benoemen waarom ze uiteindelijk deze keuze gemaakt heeft. “Colombia is eigenlijk een stuk onervarener  dan Nederland, maar in Nederland heb ik ook gewoon de pech dat de concurrentie veel groter is. Daarbij komt ook kijken dat Colombia zich veel makkelijker kan plaatsen voor grotere toernooien dan Nederland.” In Colombia leeft het rugby nog niet echt, maar door deelname aan de Olympische Spelen verwacht van Tol dat het veel meer gaat leven in het land. Het is ook belangrijk dat ze de komende periode veel wedstrijden gaan spelen als team zijnde, zodat ze op elkaar ingespeeld gaan raken. Van Tol noemt haar teamgenoten dan ook ‘kleine pitbulls’, dus qua mentaliteit en drive zit het wel goed binnen het team. Ze hoop dan ook stiekem te verrassen met die pitbulls op de Olympische Spelen. “Ons motto is eigenlijk meedoen is belangrijker dan winnen, maar wie weet halen wij allemaal trucjes uit de kast en zijn we opeens de underdog en kunnen we het ver gaan schoppen.”

Beluister hieronder het gehele gesprek met Sam van Tol

 


More Berichten for Show:

Comments are closed.